Tenerifeinfo.nl


Reisinformatie Tenerife

Main Page Content:

Ad Google

El Teide Nationaal Park

 

In 1954 is het park El Teide officieel tot nationaal park verklaart en in 2007 is het opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het Parque Nacional de las Cañadas del Teide omvat een enorme vulkanische krater met een omtrek van 48 kilometer, waaruit de berg Teide herrijst. De berg is met een hoogte van 3.718 meter de hoogste berg van Spanje, maar ook de hoogste vulkaan van Europa. Het park zelf ligt op ongeveer 2.000 meter boven zeeniveau.
De Roque Cinchado is een van de meest kenmerkende rotsen van het park El Teide en wordt ook wel de "Versteende boom" of "Vinger van God" genoemd. De rots ligt op circa 300 meter van de vulkaan Teide.

Beklimming van El Teide

In het park zijn twee bezoekerscentra, Canadas Blanca en El Portillo. Bij de ingang van het park aan de oostkant ligt het bezoekerscentrum El Portillo. De beklimming van de vulkaan Tiede kan of te voet of met de kabelbaan Teleferico. Deze kabelbaan brengt je naar het platform La Rambleta op 3.555 meter hoogte, vlak onder de top van de de vulkaan. De laatste 200 meter naar de top kan je zelf te wandelen, maar hiervoor heb je eerst een vergunning (permiso de acceso) nodig. Wil je de hele klim wandelen, dan heb je eveneens een vergunning van het Oficina del Parque Nacional in Santa Cruz nodig. Dit kan je eventueel online regelen (zie onderaan deze pagina), maar doe dit wel ruim van te voren.
Op een heldere dag heb je vanaf de top een adembenemende uitzicht op Gran Canaria, La Palma, La Gomera en El Hierro. Een bezoek aan de berg El Teide is de meest ondernomen toeristenattractie van Tenerife en mag je ook zeker niet missen.

In de winter zorgen sneeuw en gure winden soms ervoor dat de wegen worden afgesloten. Tijdens de zomermaanden loopt in het dorre landschap van El Teide Nationaal Park het temperatuur op tot boven de 40 graden Celcius.


Vulkaan del Teide Tenerife


De gevaarlijkste vulkanen van het Decennium

De vulkaan del Teide behoort tot de 16 "Vulkanen van het Decennium" (Decade Volcanoes). Dit zijn zestien vulkanen die zijn getypeerd als de meest gevaarlijke vulkanen in de wereld op basis van hun geologische activiteit, vulkanische gevaren en hun ligging in dichtbevolkte gebied. Hiertoe behoren ook de Europese vulkanen Etna, Vesuvius en Santorini.


Verdronken land Atlantis

Gedurende vele eeuwen tot op de dag van vandaag zijn de Canarische Eilanden geidentificeerd als een van de plekken waar het verdronken land Atlantis zich zou hebben bevonden. Volgens de Griekse filosoof Plato lag het eiland Atlantis buiten de Middellandse Zee, dus nog verder dan de Zuilen van Hercules (de Straat van Gibraltar). Omstreeks 9.500 voor Christus zou Atlantis door een wereldwijde catastrofe, een soort zondvloed, plotseling zijn verdwenen. Alleen de Azoren en de Canarische Eilanden, zouden als toppen van de Mid-Atlantische Rug na de ramp boven de zeespiegel overgebleven zijn.
De Griekse historicus Herodotus noemde El Teide "Atlas", wat verwijst naar de berg Atlas van het verdronken continent Atlantis. Tijdens de Renaissance beginnen meerdere historici en avonturiers de Atlantische eilanden te identificeren als de overblijfselen van Atlantis. Del Teide werd verbonden met de berg Atlas en de Canarische eilanden met de hoogste delen van het verzonken continent Atlantis.


National Park del Teide TenerifeVulkanische activiteiten

Pico El Teide is een stratovulkaan. Dit is een hoge kegelvormige vulkaan met relatief steile hellingen en wordt gekenmerkt door regelmatig explosieve uitbarstingen.
De vulkaan Teide is een overblijfsel van een zeer grote oervulkaan, die tijdens een explosieve uitbarsting grotendeels is opgeblazen. De vulkaan del Teide met de caldera, en het eiland Tenerife zijn slechts een klein deel wat van deze oervulkaan is overgebleven.
De laatste uitbarsting van Pico El Teide was in het jaar 1909. Gemiddeld barst El Teide eens per 100 jaar uit. Statistisch gezien kan de vulkaan dus binnekort weer een keer tot een heftige eruptie komen. Maar wanneer?
Op 19 maart 2013 vonden er in 10 uur tijd 62 aardbevingen plaats bij het eiland El Hierro. Op 2 oktober 2016 werden er ruim 400 kleine bevingen waargenomen door het Canarische Instituut voor Vulkanologie (Involcan) ten noordoosten en zuidwesten van de vulkaan El Teide. Volgens Involcan was dit nog geen reden om alarm te slaan.

Expedities naar Mars

Het Teide National Park wordt gebruikt voor studies naar overeenkomsten in milieu-omstandigheden en geologische formaties op de planeet Mars. Hier zijn nieuwe robotvoertuigen en methoden voor het zoeken naar leven op Mars getest.
Een wandeling in de caldera van El Teide wordt veelal vergeleken met een wandeling op Mars.


Informatie over Nationaal Park El Teide

Online tickets en vergunning regelen voor Pico El TeideLinks
Main site navigation end
-

Advertentie

 

De Jong Intra Tenerife Zoek en boek jouw vakantie zoals jij dat wilt. Zonvakanties Tenerife.Vakanties op Tenerife Naar Playa de las Americas? Altijd scherp geprijsd.Eiland hoppen Vakantie naar de Canarische Eilanden. Bezoek Tenerife, Gran Canaria en meer.Vakantie Tenerife? Met TUI naar Tenerife? Groot aanbod, lage prijzen.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in Santa CruzHet weer in Tenerife

Klik hier voor het weer in Tenerife weersvoorspelling Tenerife

- -

Advertentie

 

Tenerife Lastminute Nu supervoordelig naar Tenerife. Boek veilig en snel op Tui.nl!Tenerife Zonvakantie Bekijk hier uw reis naar Tenerife! Uw vakantie goed geregeld.Vakantie Tenerife Rust en genieten! Eliza Was Here in Tenerife.Tenerife vliegtickets Goedkope vliegtickets naar Tenerife. Via Vliegtickets.nl.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie


Advertentie